PRESENTACIÓ
El Consorci del Besòs neix com a eina de coordinació entre els municipis de Barcelona i Sant Adrià de Besòs, primer com a òrgan tramitador dels projectes que havien de permetre la celebració del Fòrum de les Cultures, i posteriorment per a la gestió bàsicament dels espais que comparteixen al Fòrum i entorns.
L’any 2012, els ajuntaments de Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet s’incorporen al Consorci del Besòs amb la voluntat d’iniciar una acció compartida cap a l’enfortiment del territori al voltant del Besòs. A aquest nou enfoc s’hi suma també l’ajuntament de Badalona l’any 2016.
Actualment i des del 2023, també en formen part el govern de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Aquest Consorci renovat resumeix, en els nous Estatuts (aprovats definitivament l’any 2023), la seva finalitat i competències d’aquesta manera:
El Consorci té com a finalitat facilitar la unitat d’acció pública i la coordinació en el seu àmbit territorial, en el marc de l’Agenda Besòs, que és l’instrument de referència per a l’acció compartida entre totes les administracions implicades. El Consorci ha de vetllar per l’impuls i la coordinació de les accions que se’n derivin. A aquest fi, el Consorci assumeix competències en relació amb la prestació de serveis públics, la formació del planejament urbanístic, la seva gestió, l’execució i conservació d’obres ordinàries i d’urbanització, i en relació amb l’elaboració i execució de projectes en l’àmbit econòmic, social, tecnològic i cultural.
A la tardor de 2017, es va presentar un pla de treball consensuat entre els cinc municipis amb l’objectiu d’impulsar i fer efectiu un canvi al Besòs tan en temes urbanístics com en temes de caire social. Aquest programa d’acció és l’anomenada “Agenda Besòs”, de la qual es fa referència als estatuts abans citats. Partint d’una anàlisi detallada de la situació social i econòmica del Besòs i de les necessitats específiques d’intervenció, proposa un llistat d’accions a emprendre. El punt de partida era i és el dèficit significatiu que té aquesta part de l’àrea metropolitana tant en paràmetres d’igualtat com en termes de desenvolupament i infraestructures bàsiques.
Tal i com es va apuntar en l’anterior Pla i Programa, la implementació d’aquesta agenda s’ha anat fent de forma desigual, bàsicament en funció de la capacitat d’inversió de cada municipi. I ja es feia constar que per a fer possible un desplegament exhaustiu de l’Agenda calia un acord institucional que impliqués directament totes les administracions que operen en aquest territori.
En aquest moment, el Consorci del Besòs es troba en una situació clarament diferent, ja que amb la incorporació de les administracions supramunicipals té el potencial per esdevenir un instrument adequat per a l’impuls i coordinació de les accions compartides que es decideixi tirar endavant.
CANVIS EN L’ORGANITZACIÓ INTERNA DEL CONSORCI DEL BESÒS
Les darreres transformacions del Consorci del Besòs han portat associades modificacions de l’estructura interna, que han de continuar per a poder adaptar-lo als nous reptes.
Cal reforçar l’equip intern amb tècnics d’especialitats que a dia d’avui no existeixen, cal requerir el suport de Barcelona Regional, així com d’altres encàrrecs externs per poder complementar l’activitat que aquests nous reptes exigeixen.
TREBALLS REALITZATS ALS DARRERS QUATRE ANYS
Una de les tasques principals del Consorci del Besòs ha estat la modificació de la composició del Consorci amb la incorporació de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que ha comportat la redacció de nous estatuts consensuats per totes les parts. Els nous estatuts amplien l’àmbit d’actuació del Consorci i les seves competències.
Durant els quatre anys que van entre el 2019 i 2023 s’ha treballat seguint les línies plantejades al Pla i Programa 2019/2023, tot i que s’ha avançat de manera desigual en relació als diferents temes.
.