El Consorci del Besòs ha coordinat un estudi sobre l’existència d’aigua calenta al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet

L’aigua termal ha estat localitzada a més d’uns 100 metres i arriba als 60ºC

Divendres, 25 de novembre del 2016

Un estudi encarregat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet al Consorci del Besòs ha confirmat la presència d’un aqüifer d’aigua calenta al barri del Fondo. Es tracta d’una important quantitat d’aigua de molta qualitat, poc mineralitzada, d’edat antiga (es calcula que té més de 1.000 anys d’antiguitat) i amb una temperatura que, als 120  metres de profunditat, arriba als 60ºC.

Els detalls de la descoberta s’han fet públics durant una visita a la línia 9 del metro la matinada d’aquest divendres, on han participat, entre d’altres, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon i la presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz. Les dues han destacat el potencial que té aquesta aigua per a Santa Coloma, però també per tot l’entorn. “La troballa climàtica representa un valor ecològic de primera magnitud per tot l’àmbit de l’àrea metropolitana en concret, i especialment per l’eix Besòs”, ha afirmat Janet Sanz.

La primera fase de l’estudi ja ha finalitzat. En aquesta etapa es van realitzar 6 sondeigs entre 50 i 60 metres de profunditat que han servit per confirmar que el focus de geotèrmia detectat l’any 2004 durant la construcció de la L9 al Fondo, té una rellevància molt significativa. Actualment, es treballa en una segona fase que consisteix en perforar 3 pous fins a 200 metres de fondària que permetrà avaluar millor la disponibiitat d’aquest recurs. De moment, ja s’ha realitzat el primer sondeig, de 120 metres de profunditat i ubicat al carrer de Verdi, podent-se constatar que hi ha un important cabal d’uns 30.000 litres per hora d’aigua a uns 60ºC.

Únic a l’àrea metropolitana de Barcelona

Aquest aqüifer és el primer que es troba a l’àrea metropolitana de Barcelona i obre la porta a fer servir en un futur el seu potencial geotèrmic. L’ús termal és la primera opció, donat que les característiques de l’aqüifer són idèntiques a la d’altres viles termals. Una segona possibilitat és crear una xarxa de calor, ja sigui per calefacció o per Aigua Calenta Sanitaria (ACS) d’edificis o equipaments. Les primeres simulacions i càlculs indiquen que la potencia geotérmica d’aquest aqüifer podria abastir les necessitats de calefacció de diferents equipaments públics de Santa Coloma.

 

© Copyright 2017 | Nota legal | Politica de privacitat