Un cens de papallones demostra el potencial de biodiversitat del riu Besòs

tomascarrion-3_mod

L’estudi, encarregat pel Consorci del Besòs, ha detectat prop de 3.800 papallones de 47 espècies diferents

Dimarts, 13 de desembre de 2016

El Consorci del Besòs ha realitzat un estudi per conèixer el nombre d’individus i d’espècies diferents de papallones diürnes que viuen a l’entorn del riu Besòs. El cens de lepidòpters, que s’ha dut a terme durant 30 setmanes, ha demostrat la potencialitat de la zona pel que fa a la biodiversitat. En total, s’han detectat prop de 3.800 papallones de 47 espècies diferents.

L’estudi s’emmarca al Catalan Butterfly Monitoring Esqueme (CBMS), un projecte de seguiment de poblacions de papallones que es va iniciar a Catalunya l’any 1994. L’objectiu del programa és conèixer amb precisió els canvis d’abundància de les papallones a partir de la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transsectes fixos (recorreguts), per tal de relacionar-los amb factors ambientals. En el cas del riu Besòs, s’han realitzat 8 transsectes: dos per la llera (un entre les parcel·les de zones humides i el canal d’aigües baixes, i un altre pel camí al costat del mur d’endegament del riu); dos per l’entorn d’un alocar i la resta per diversos punts de la Serralada de Marina, amb un resultat molt positiu.

Un bon bioindicador

El monitoratge, que s’ha realitzat entre maig i setembre d’aquest any, ha detectat més diversitat d’espècies de les que a priori es podria suposar en una zona d’alta pressió urbana com és la del Besòs. De les 47 espècies identificades, han sorprès per inesperades l’Inachis io i la Polygonia c-album, no gaire habituals en zona de bosc mediterrani. L’estudi també ha demostrat la potencialitat de les zones humides, que juguen un paper important de recuperació dels sistemes fluvials i la conservació de la fauna.

El cens, que tindrà continuïtat, permet recollir informació molt valuosa sobre la salut ambiental del Besòs. I és que, la utilització de les papallones en aquests estudis respon al seu caràcter bioindicador, ja que són capaces de reflectir l’estat de conservació, diversitat i grau de pressió dels ecosistemes, així com la repercussió del canvi climàtic. L’estudi forma part d’una de les línies estratègiques del Consorci del Besòs, com és la d’impulsar i millorar la biodiversitat i la connectivitat ecològica de l’entorn.

© Copyright 2017 | Nota legal | Politica de privacitat